Teamfoto Nickenloo en Cooper Hoveniers
Werkzaam in Purmerend, hoofdvestiging Burgerbrug
Wat u moet weten over de verzorging van bomen Redactie, 7 april 2024
Het snoeien van een boom

Bomen zijn een van de centrale punten in de tuin. Naast het groen zorgen ze voor schaduw en zijn van essentieel belang voor dieren en insecten. Om uw tuinbomen goed te onderhouden, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien.

Het is belangrijk om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden door regelmatig te snoeien. Echter, snoeien is geen eenvoudige taak en vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Voor een correcte snoeibeurt van een boom is het cruciaal om de benodigde kennis van bomen en gereedschap te hebben. In dit artikel komt aan bod waarom het essentieel is om bomen te snoeien en hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Bomen snoeien: waarom en wanneer?

Er zijn diverse redenen waarom het belangrijk is om een boom regelmatig te snoeien. Een boom heeft een eigen leven en groeit continu. Af en toe groeien bomen in een richting die u mogelijk niet mooi vindt. De meest voor de hand liggende reden om een boom te snoeien is om zijn vorm te conserveren.

Als u wilt voorkomen dat de boom verkeerd groeit, kunt u ervoor kiezen om hem jaarlijks terug te snoeien. Zo blijft de groei van de boom gecontroleerd en binnen de gewenste grenzen. Bomen snoeien kan ook soms nodig zijn vanwege mogelijke gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan.

Soms kunnen bomen op gevaarlijke manieren groeien, het is dan belangrijk om de boom terug te snoeien. Denk aan te zware takken, takken die het zicht belemmeren of takken die in de weg staan. Tot slot is er nog de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van uw boom.

Om de boom gezond te houden, is snoeien soms noodzakelijk. Er moeten soms zieke takken of grote delen van de boom weggesnoeid worden bij het snoeien. Dit kan nodig zijn omdat de omvang van de boom de gezondheid in gevaar brengt.

Snoeiregels om in acht te nemen

Bij het snoeien is het van belang om niet te overdrijven met het wegsnijden van takken. Probeer maximaal 20% van de blad dragende takken te verwijderen. Let goed op dat u takken aan de basis afknipt om uitlopers te voorkomen. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Wanneer takken dik zijn, verwijdert u deze in 2 stappen. Begin met het zagen van de tak op de gewenste locatie aan de onderzijde. Daarna haalt u de tak weg van bovenaf. Hierdoor zal de tak niet plotseling breken of scheuren, waardoor het een veiligere manier van werken is.

Het wegsnoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien is essentieel. Dood hout dient altijd te worden weggeknipt. Snoei de zwakste tak bij takken die tegen elkaar schuren altijd weg.

Het is tijd om te starten met het snoeien van de bomen!

Nu alle belangrijke regels op een rijtje zijn gezet, kunt u beginnen met de voorbereiding. Bereid u voor door de juiste gereedschappen paraat te hebben voor het snoeien. Begin met een goede snoeischaar, deze is praktisch voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Overweeg om ook een telescopische snoeischaar te kopen voor het snoeien van hogere takken. Voor het verwijderen van dikkere takken kunt u het beste een takkenschaar of snoeizaag gebruiken. Heeft u de benodigde gereedschappen? Vergeet dan niet om ook het hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Denk eraan om bij het snoeien een ladder en volledig dekkende kleding te dragen. Gebruik ook altijd beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. U staat op het punt om te gaan snoeien. Denk eerst goed na en maak een plan van aanpak voordat u begint. Voordat u begint met snoeien, is het essentieel om te weten wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Controleer tevens op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Door vooraf te bepalen wat er gesnoeid moet worden en hoe u te werk gaat, voorkomt u problemen en verloopt het snoeiproces soepel en veilig. Let erop dat u alle kanten van de boom snoeit, omdat snoeien de groei van de boom stimuleert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Het is nu de perfecte gelegenheid om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u zich aan de regels houdt en veilig aan het werk gaat.

Het is verstandig om een vakman in te schakelen voor het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen kan een uitdagende taak zijn die de nodige precisie vraagt. Als u de klus liever aan professionals overlaat, dan kan dat zeker!Heeft u vragen of wenst u bijstand? Neem dan contact op met Nickenloo en Cooper Hoveniers via 0226 768 402.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0226 768 402

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Nickenloo en Cooper Hoveniers

Nickenloo en Coopers Hoveniers: De Groene Meesters van Noord-Holland.


Bij Nickenloo en Coopers Hoveniers, dé hoveniers van Noord-Holland, verwezenlijken wij uw droomtuin met vakmanschap en passie. Ons team van ervaren en creatieve professionals staat klaar om elke tuindroom tot leven te brengen, van ontwerp tot realisatie. Wij bieden een breed scala aan diensten: van het aanleggen van sfeervolle tuinen en het onderhouden van groene paradijzen tot gespecialiseerde boomverzorging en duurzame landschapsontwerpen.


Onze missie is om unieke buitenruimtes te creëren die niet alleen voldoen aan de wensen van onze klanten, maar deze ook overtreffen. Met een oog voor detail, een liefde voor groen en een diepgaande kennis van de lokale flora en ecologie, zorgt Nickenloo en Coopers Hoveniers ervoor dat elke tuin een oase van rust en schoonheid wordt.


Laat Nickenloo en Coopers Hoveniers uw buitenruimte transformeren. Ontdek de mogelijkheden en geniet van een tuin die het hele jaar door inspireert.


Reviews van Nickenloo en Cooper Hoveniers

Door A
Op 11 maart 2023
10
Review heeft geen inhoud
Door red N
Op 28 juli 2021
10

super mooie tuin met bestrating en oprit aangelegd, wij zijn zeer tevreden hier over

Door M
Op 6 maart 2020
10
Review heeft geen inhoud